Wednesday, February 15, 2012

Komal Yayınları Koçgiri

Kaynak:Kocgiri Halk Kareketi 1919-1921
ilk baski 1975 4. baski 1992 Komal yayinlari istanbul
Hazirliyanlar: Komal veya Rizgari


Dersim`in kuzey-batı parçasını oluşturan Kocgiri, Türklerin osmanli imparatorlugunun yerine “cumhuriyeti” kurmalarinin arifesinde Kocgiri Dersim asiretleri ankaradan resmen muhtariyet-otonomi istediler.
Turklerin cevabi hizli ve kanli oldu merkez ordusunu ve ozel kuvvetleri Kocgiriye yolladilar ve Dersimlilerin bu otonomi istemleri kanla bastirildi Kocgiri de ki turk uygulamalari aslinda Dersim 1938 de turklerin merkez Dersimde gerceklestirecekleri kapsamli jenosid-soykirimin da habercisiydi.
Kocgiri hareketinin olsumu ve istemleri Dersim acisindan tarihi olarak son derece onemlidir, cunki istemler zamanina gore oldukca ileri ve politikti.
“Kocgiri Halk Hareketi” adindaki calisma ilk defa rizgari tarafindan 1975 yilinda yayinlanmis. Dersim calismalari icin onemli olan bazi bolumleri 4.baski 1992 yil baskisindan alindi.
Kitap aslinda Nuri Dersimi’nin calismalarinin bir ozetidir her ne kadar bazi ekler icinde olsada belirleyici N.Dersimi’nin calismalaridir.
Kitapda Dersimin tarih bayunca tam otonom-bagimsiz ve ozunde Kocgiride turklerden istenen bu tam otonominin devamidir, gunumuzde bile Kurdistanci calismalarda bunu gormemezlikten gelinmesi dusundurucudur.
Dersimi, Kurdistanla mesgul olan orgutler ve kisilerin aceba turkleri tekrar edip onlar gibi dusunmek zorundalar mi? Dilimize lehce ve Dersimin tarihi mirasini ve onun tarih icindeki gelisimini gormemezlikten gelmek ve turklerin seviyesine dusmek Kurdistanci partilerin ve sahsiyetlerin vizyonsuzlugu ve belki Dersim acisindan turkler gibi dusunmeleri hatta bazan turklerden daha geri bir duruma dusmeleri dusundurucudur.
Iste bu yaklasimi sig sloganci soylemleri bir tarafa birakirsak “Kocgiri Halk Hareketi” adli yapitta da kolay gormekteyiz.
Onlar, yani calismayi hazirliyanlar Dersimin tarihi yapisini ve tarih icindeki yerini maalesef gorememisler veya gormek istememislerdir onlar Kocgiri Asiretlerinin son derece ileri ve bagimsizlikci istemlerini “politik” bir ranta cevirme yolunu secmislerdir, isin ilginc yani sudur ki Kurdistanci ogrutler ve kisiler turkleri ve kemalizmi red ederken ozunde savunduklari bir tur Kurt (sunni kurmanc) kemalizmi dir,  bu dusunce retorigine kisaca
“Sunni Kurmanc Kemalizmi” demekteyiz.
Dersimi tanimayan onun tarih icindeki yerini anlamiyan ve gelecek zamanda ona hak ettigi yeri vermiyen dusunceler her zaman turklerin dusuncesinin yedeginde yer alacaktir en azindan Dersim acisindan bu boyledir.

No comments:

Post a Comment